Landstinget

Vården ska ges på rätt nivå

Då och då höjs röster för att de specialistmottagningar som finns på länets tre sjukhus borde flytta ut större delar av sin verksamhet. I viss utsträckning sker detta i dag, exempelvis filialmottagningen i Vimmerby. Det förekommer vidare att de svårast sjuka får hembesök av allmänspecialister, något som ofta är nödvändigt och mycket uppskattat av patienterna. Landstinget har vidare avtal med privata läkare som bedriver specialiserad sjukvård utanför sjukhusen.

Vi menar att den nuvarande omfattningen med mottagningar utanför sjukhusen är väl avvägd och befinner sig på en försvarbar nivå. Men att ytterligare utlokalisera specialistsjukvården skulle medföra allvarliga konsekvenser för både vårdkvaliteten, personalförsörjningen och landstingets ekonomi. I förlängningen skulle en mer långtgående utlokalisering än idag undergräva sjukhusens möjligheter att bedriva en rationell och patientsäker vård. Framtidsutsikterna för länets tre sjukhus skulle allvarligt försämras om specialistsjukvården tilläts splittras upp.

Vi rödgröna partier i landstinget i Kalmar län menar att vården ska ges och bedrivas på rätt nivå. Sjukvårdens insatser och utveckling måste alltid styras utifrån att patienten ska ges den bästa möjliga vårdinsatsen. Vi vet att specialistsjukvården blir allt mer avancerad och utrustningen dyrare. För att upprätthålla och utveckla kompetensen är det viktigt att specialistläkarna och specialistsjuksköterskorna får möjlighet att behandla ett relativt stort antal patienter.

För att uppnå en sjukvård av hög kvalitet och god patientsäkerhet krävs det därför att sjukvården fördelar sina resurser rätt och hushåller med medarbetarna på bästa sätt. Bristen på läkare och specialistsjuksköterskor är i dag en stor utmaning för ett litet landsting som ligger långt ifrån storstäderna och universitetssjukhusen. Att i detta läge föreslå att landstingets medarbetare i ökad utsträckning ska lägga sin arbetstid på att transportera sig mellan olika filialer är inte försvarbart. Vi upplever att det finns en stor förståelse bland länsborna att specialistsjukvården i huvudsak ska ges på sjukhusen. Länsborna förstår att sjukvård som ges sällan, kanske enbart en gång i livet, bäst och effektivast utförs på sjukhusen. I sammanhanget kan nämnas att landstinget har gjort en stor ambitionshöjning inom kollektivtrafiken, med bland annat tätare bussturer, som gör det enklare och gratis att ta sig till mottagningarna.

Vi rödgröna partier har höga ambitioner för sjukvården i Kalmar län. Målet är en helt köfri sjukvård och att landstinget i Kalmar län ska ha Sveriges säkraste hälso- och sjukvård. Landstinget i Kalmar län har kommit en bra bit på vägen. Kalmar län har i dag bland de nöjdaste patienterna i Sverige och är rikskänt för att ha korta vårdköer och en hög tillgänglighet. Men ska vårdkvaliteten och tillgängligheten fortsätta att förbättras ställs det krav på oss politiker.

Det är nödvändigt att vi i allt beslutsfattande alltid utgår ifrån att tilldelade resurser ska användas på rätt sätt och att vårdkvaliteten alltid ska stå i centrum. Detta gäller inte minst frågan att säkerställa patienterna en god specialistsjukvård. Har man patienternas bästa för ögonen krävs det mod att prioritera landstingets resurser på rätt sätt. Det har vi rödgröna partier. Vi vill därför fortsätta att förbättra den nära och förebyggande sjukvården genom Hälsovalet inom primärvården och ytterligare utveckla och förbättra den specialiserade vården på länets tre sjukhus.

Anders Henriksson (S) Landstingsstyrelsens ordförande;

Lena Segerberg (S) Landstingsråd;

Jessica Rydell (MP) Vice ordförande landstingsstyrelsen;

Linda Fleetwood (V) Landstingsråd.

 

Linda Fleetwood (V) ny kontaktpolitiker för jämställdhetsfrågor i regionförbundet

Regionförbundets styrelse valde igår vid sitt sammanträde på Guldfågel arena Linda Fleetwood (V) till kontaktpolitiker för jämställdhetsfrågor för de rödgröna i regionförbundet Kalmar län. Sedan tidigare är hon jämställdhetsansvarig politiker i Landstinget i Kalmar Län.

–          Arbetet för ökad jämställdhet är en viktig fråga för Vänsterpartiet. Därför är det roligt att jag nu får möjligheten att få möjligheten att jobba heltäckande med frågan, både inom landstinget och inom regioförbundet, säger Linda Fleetwood.

För Linda Fleetwood är det viktigt att i arbetet för ökad jämställdhet ta tillvara på de goda exempel som finns. Bland annat genom att regionalt ta tillvara på det framgångsrika arbete som Kalmar kommun har uppnått.

–          Det är viktigt att ta tillvara på och sprida de goda exempel som faktiskt finns, så vi inte måste uppfinna hjulet på nytt  hela tiden.

Vänsterpartiet vill införa Nattstopp i kollektivtrafiken inom lämpliga områden i Kalmar län.

– Inför Nattstopp inom lämpliga områden i Kalmar län. Det ökar tryggheten och gör att fler vågar välja att åka med kollektivtrafiken. Det menar Ragnar Olsson, ledamot för Vänsterpartiet i den nybildade trafikstyrelsen för Kalmar län.

Nattstopp innebär att en ensam resenär kan begära att stiga av vid lämplig plats utmed resrutten. Resenären säger till föraren när resan börjar och släpps ensam ut vid framdörren när resan slutar.

Kalmar kommun har infört Nattstopp i kollektivtrafiken med goda resultat. Efter att Nattstopp infördes i Kalmar minskade andelen personer som kände sig otrygga och fler valde att resa med kollektivtrafiken. Många kommuner och trafikansvariga har visat intresse för Kalmars verksamhet. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har lyft frågan och t.o.m. gjort en film om Nattstopp i Kalmar.

– I Kalmar visade det sig att många, speciellt kvinnor, inte valde bussen p.g.a. att de kände sig otrygga, säger Ragnar Olsson.
– Nattstopp är ett enkelt sätt att åtgärda detta. Genom att bussarna stannar där folk vill gå av och inte bara vid hållplatser så ökar tryggheten för den som reser med kollektivtrafiken.

Om Vänsterpartiets förslag går igenom så ska Nattstopp vara tillgängligt från klockan 21.00 fram till sista turen och gälla de som reser ensamma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
oktober 2019
M T O T F L S
« jun    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.