Värna schyssta villkor på arbetsmarknaden

Lågprisflygbolaget Ryanair öppnar en ny linje mellan Kalmar och Barcelona. Men Ryanair är inte vilket flygbolag som helst, utan har gjort sig känt för sin usla personalpolitik och vägran att teckna kollektivavtal. Enligt koncernchefen Michael O’Leary är fackföreningar inget för Ryanair. Inom bolaget finns inga fackliga organisationer, och Ryanairanställda vittnar om hur de försök som gjorts att organisera sig har slagits ned.

Samtidigt hörs alltfler vittnesmål om hur bolaget utnyttjar sina anställda. Det innebär att Ryanair inte är något för oss som Vänsterpartister. Vi kan dessvärre bara beklaga att Vänsterpartiet ensamt stod upp för schyssta villkor på arbetsmarknaden. Vi beklagar också att de etiska villkor som Kalmar kommun har satt upp sattes på undantag när det väl gällde.

Personalpolitiken i bolaget är omvittnat stenhård, och både piloter och kabinanställda har usla arbetsvillkor. Hårt slit till svältlön och de anställda tycker att deras otrygghet betalar de låga biljettpriserna. Ryanair-piloter har till och med varnat resenärer för att säkerheten inte kan garanteras på grund av de tuffa arbetsvillkoren.

Flera fackförbund bojkottar Ryanair och vi uppmanar alla som tycker att rimliga arbetsvillkor och fackliga rättigheter är något att sträva efter att göra detsamma. Vi är inga höginkomsttagare, men för oss som Vänsterpartister är det en självklarhet att värna schyssta villkor på den svenska arbetsmarknaden!

Pia Eriksson, industriarbetare
Leila ben Larbi, omsorgsassisten
Nicke Grozdanovski, omsorgsassistent
David Jonnson, student

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
december 2012
M T O T F L S
« Nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.