Landstingets månadsbrev september

För Lindas del inleddes september med att hon åkte på en utbildningsresa till Bryssel. En intervju med linda om hennes resa finns på distriktets hemsida: http://kalmarlan.vansterpartiet.se/2012/09/19/den-roda-traden-fran-lokalt-till-globalt-blev-tydlig/.

Kommundialogen, där Linda m.fl. träffat företrädare för samtliga länets kommuner, är nu avslutad. Det som diskuterat är många av de beröringspunkter mellan landsting och kommun där man vet att det ibland finns gränsdragningsproblem och där det inte alltid funkar optimalt. Exempelvis har det handlat om samverkan kring äldre, psykiatrin, främst när det gäller barn och unga och missbruksvården. Genom att träffas och diskutera dessa, och andra, frågor så ska förhoppningsvis risken att någon hamnar mellan stolarna minska.

Det har varit en del turbulens kring jourakuten i Oskarshamn. Sedan i somras har en grupp inom landstinget jobbat med frågan hur omhändertagande kan förbättras av patienter som söker akut vård i mellanlänet. Arbetsgruppen föreslår nu att när hälsocentralerna har stängt för dagen är det till akutmottagningen vid Oskarshamns sjukhus man ska vända sig för att det ska bli enklare att söka akut vård kvällar och helger i mellanlänet.
Från Oskarshamn kan också rapporteras att man ska riva hela huset där Hälsocentralen i Kristineberg ligger och bygga en ny.

Ragnar Olsson var för landstingsgruppens räkning på en kommunekonomisk dag i Stockholm. En rapport därifrån kommer inom kort på distriktets hemsida.

Besöken från länet brukarorganisationer har också fortsatt och kommer göra så i ett par månader till. I september träffade vi bland annat Bröstcancerföreningen och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft för att nämna några föreningar.

September innehöll ett fullmäktige. Den största frågan får nog antagandet av trafikförsörjningsplanen anses vara. Den antogs i bred enighet och även i övrigt så var det tunt med stora tvistefrågor. Det hindrar dock inte oppositionen att blåsa upp små frågor så mycket som möjligt. Eller som i Gudrun Brunegårds fall, slå på stora trumman för frågor som inte alls existerar. I en fråga till Linda påstod hon nämligen att BUP håller på att flyttas från Vimmerby, ett påstående som är helt taget ur luften. En längre kommentar till det finns på distriktets hemsida: http://kalmarlan.vansterpartiet.se/2012/09/26/linda-fleetwood-v-om-bup-mottagningen-i-vimmerby/.

Andra frågor var KLT:s biljettsystem och hyrläkarsituationen. I det förra fallet vill majoriteten nu satsa 7 miljoner på ny hårdvara för att få systemet att fungera tills vi förhoppningsvis kan göra en gemensam upphandling i södra sverige och få ett gemensamt system om några år. Oppositionen vill istället upphandla ett helt nytt system för 40-50 miljoner. I det senare fallet så har regeringen (och tidigare) skapat en situation där det råder läkarbrist och landstinget tvingas anlita hyrläkare till stora kostnader. Men oppositionen blundar givetvis för regeringens ansvar. Istället ser man privatisering som en lösning. Inget nytt under solen där med andra ord.

Nu väntar närmast en intensiv period kring plan- och budgetarbetet. Även om landstingets budget fastställs i november så kommer majoriteten att presentera den om några veckor. Fram till dess är det en lång process av stötande och blötande, läsande, förhandlingar och omskrivningar för att fördela de alltför otillräckliga resurserna. Som nämnts i tidigare nyhetsbrev så är satsningar på cancervård, första linjens psykiatri och dialysen är sådant som står högt på vår önskelista.

Avslutningsvis så kan jag konstatera att de egna kommunbesök som vi påbörjade i våras och hade tänkt fortsätta med nu i höst inte har hunnits med såhär långt. Ambitionsnivån visade sig inte riktigt fungera med kalenderns verklighet. Ambitionen att vi ska ut i kommunerna kvarstår dock och vi ska försöka få in några besök innan året är slut. Under tiden rekommenderar jag att man bjuder in företrädare för landstingsgruppen till sina möten.

Kaj Raving
Politisk sekreterare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
september 2012
M T O T F L S
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.