Med Kunskap och fakta raseras de främlingsfientliga nationalisternas myter och falska påståenden.

Att nationalister och andra främlingsfientliga krafter när sin näring från rykten, falska påståenden och misstänksammhet är ingen nyhet. Men aldrig har rasisterna blivit så avklädda som de blev i gårdagens uppdrag granskning i SVT. Programet skildrade ett asylboende i Landsbro, Vetlanda kommun.

Genast börjar ryktena, misstänksamheten och hörsägnen florera. Det ryktas om stölder och snatterier begångna av asylsökande som dessutom ska ha blivit flyttade till Landsbro för att de varit för stökiga på tidigare ställen.

Att de asylsökande skulle kosta mycket pengar och att det egentligen inte är de som verkligen behöver komma som flyttat in är uppfattningar som Uppdrag granskning får höra när vi besöker Landsbro. Men också att det rör sig om kriminella människor, som redan tidigare utmärkt sig genom stölder och bråk. Att boendet inte skulle vara acceptabelt.

De flesta har själva aldrig sett något men säger sig ha hört av andra att det stjäls från tvättstugor och affärer. Men det finns också de som själva säger sig ha sett problemen. Unga män börjar dela främlingsfientliga tidningar efter ett möte med migrationsverket som kyrkorna på orten arrangerat i syfte att förena människorna.

Istället för att ta reda på fakta så tror man på ryktena och dessa rykten tenderar att växa och bli större. De enda som gynnas av detta är de främlingsfientliga krafterna.

Men när man går till botten med ryktena visar det sig inget stämma. Att de asylsökande tidigare skulle orsakat problem visar sig vara omöjligt. De har aldrig tidigare bott på ett asylboende. Inte heller verkar de ha orsakat Landsbro några besvär. Polisen har inte ett enda brott som de kan koppla samman med asylboendet. Inte ens ett snatteri. Inte heller när man räknar in de andra asylboendena på Höglandet finns det något som skvallrar om att brottsligheten skulle ökat.

De flesta av de asylsökande var från Syrien och alla vet vilket helvete de landet genomgår nu. Huset där de asylsökande bor var av acceptabel standard. Det visar sig att de enda mätbara effekterna asylboendet har på Landsbro är positiva. Skolan i Landsbro får en tjänst till, som betalas av Migrationsverket.

Brott genomförs både av utländska och svenska medborgare och alla människor oavsett bakgrund är inte änglar. Men låt oss inte se skillnad och bedöma de olika brotten olika.

Med mer kunskap, förståelse, öppenhet och möten mellan människor så minskar man de rasistiska och främlingsfientliga åsikterna. Möten mellan människor skapar också broar mellan varandra. Broar som visar att vi alla är lika fast med olika bakgrund men att vi tillsammans formar vårt samhälle. Med Kunskap och fakta raseras de främlingsfientliga nationalisternas myter och falska påståenden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
september 2012
M T O T F L S
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.