Inrätta läxhjälp med medel ur Sociala investeringsfonden

Att som elev ska känna sig sedd och värdefull i skolan är alla överens om. Detta innefattar den sociala situationen i skolan där alla elever har rätt till en harmonisk skolgång utan kränkningar av något slag. Detta innefattar också möjligheten att klara av sin utbildning på ett bra sätt och där ingår möjligheten att klara av sina läxuppgifter. Vi tycker inte att läxor ska behövas eftersom det är stressande för eleverna att få hem uppgifter som man inte hinner med i skolan. I stället för läxor ska man uppmuntra eleverna att själva i egen takt med hjälp av lärarstöd undervisning söka sin kunskap.

Men nu har vi läxor och då är det skolans uppgift att hjälpa till så att eleverna klarar av dom. Miljöpartiet har inlämnat en motion där man vill inrätta mer läxhjälp i skolan och att man ska ta ekonomiska medel ur den sociala investeringsfonden. Både bildningsnämnden och kommunstyrelsen har avslagit motionen med hänvisning till att det inte behövs eftersom den redan nu finns läxhjälp på olika sätt i skolans verksamhet.

Utvecklingsstrateg Daniel Alvunger, bildningskontoret, har kartlagt befintlig läxhjälp i kommunens skolor. Kartläggningen visar att det förekommer läxhjälp på i stort sett samtliga av kommunens F-6-skolor och på 7-9-skolan (förekommer både som valbar kurs ett tillfälle i veckan samt som resurstid under en eftermiddag i veckan). En av skolorna har haft läxhjälp föregående år men hittills inte sett behov av detta för innevarande år p.g.a. att detta löses i undervisningen. På gymnasiet förekommer ingen läxhjälp. Läxhjälpen organiseras på lite olika sätt. Ibland är den en integrerad del av den löpande verksamheten och ligger inom ramen för/i anslutning till skoldagens avslutande undervisning. Cirka en timme per vecka avsätts för läxhjälp. På en skola erbjuds läxhjälp vid skoldagens slut, utan att vara schemalagd, för de elever som vill. På två skolor erbjuds läxhjälp på fritidshemmet. Det är fritt för alla som vill delta och vissa skolor skickar varje läsår ut information till föräldrar/vårdnadshavare om möjligheterna till hjälp med läxor.

Vänsterpartiets inställning till miljöpartiets motion är dock positivt. Vi tycker att alla medel måste till för att stärka elevernas kunskapsinhämtning och att läxhjälp är en social fråga. Vi är positivt att skolan tar läxhjälpen på allvar men vi ser att behovet är större och därför är vi förvånande att man inte bifaller motionen. För detta är ett utmärkt exempel på områden där den sociala investeringsfonden kan komma väl till pass. För ingen elev ska behöva ramla ur skolan utan nödvändiga kunskaper för det är här vi formar morgondagens vuxna. Det som sker i skolan formar den vuxna människan och vi är fullständigt övertygande att samhället tjänar på att alla klarar sin skolgång inte bara ur kunskaps synpunkt utan även ur ett socialt synpunkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
januari 2014
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.