Landstingsgruppens nyhetsbrev oktober

Det stora som har hänt i oktober är givetvis att vi har presenterat vår gemensamma rödgröna landstingsplan efter en period av hårt och intensivt arbete. Tyvärr så blir landstinget tvunget att höja skatten med 50 öre. Det finns flera orsaker till det, men uteblivna statsbidrag från regeringen är en viktig faktor. Regeringen sänker skatter istället för att investera i sjukvården.

Viktigt för vår del är dock att vi kunde kompensera utsatta grupper för skattehöjningen. Det gör vi genom att vi som första landsting inför fri sjukvård för alla över 85. Förutom att det är en grupp som ofta är multisjuk och behöver mycket sjukvård, så består gruppen huvudsakligen av kvinnor, med ofta låg inkomst. Det är alltså en viktig jämställdhetssatsning. Dessutom slopar vi avgiften vid psykiatrisk tvångsvård. Det berör en ganska liten, men väldigt utsatt grupp människor. Det är också en fråga som Vänsterpartiet driver på riksplanet.

Vi kan med fog vara stolta över det avtryck som Vänsterpartiets landstingsgrupp har gjort! Det finns många saker som Vänsterpartiet haft ett mer eller mindre direkt inflytande över att de blev verklighet. Jag kan inte ta upp allt, men en del saker vill jag särskilt nämna:

  • Den stora satsningen på psykiatri som gjordes förra året följs nu upp med ytterligare satsningar på främst utökad verksamhet för barn och unga med psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar tyvärr. Satsningen handlar dels om en helt ny organisation som ska arbeta med vardagsnära psykiatri och som ska träffa barn och ungdomar där de vill. I hemmet, i skolan, på hälsocentralen, allt efter önskemål. Det handlar också om att en ny ätstörningsenhet skapas i Västervik som ska hjälpa barn och unga med ätstörningsproblematik. Dessutom görs efterlängtade satsningar på psykiatrins lokaler.
  • En hälsokommission efter modell från Malmö ska tillsättas för att ta fram ett vetenskapligt underlag för hur vi ska göra vården mer jämlik och jämställd.
  • Vi tar tillbaks ambulanserna i Mörbylånga och Ålem i landstingets regi från att tidigare varit privata. Enligt uppgift så får de både högre lön och bättre arbetsvillkor när de ligger under landstinget.
  • Landstinget ska bli bättre på att ta socialt och etiskt ansvar vid upphandlingar. Bland annat genom att använda sig av Vita jobb-modellen, vilket också det är en fråga som partiet driver nationellt.

Utöver detta finns såklart en massa andra saker, som stora satsningar på ambulans- och akutvården, cancervården, dialysvården mm mm. Vill man läsa om allt så kan man höra av sig till mig så fixar jag fram ett exemplar av landstingsplanen.

Utöver arbetet med landstingsplanen så har arbetet i övrigt fortgått med bland annat besöken av länets brukarföreningar. Dessutom så var större delen av landstingsgruppen på plats vid Vänsterdagarna i Malmö.

Kaj Raving, politisk sekreterare
Vänsterpartiet Kalmar län

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
november 2013
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.