Landstingets månadsbrev, November

November avslutades med årets stora holmgång i landstingssammanhang – det två dagars landstingsfullmäktige på Brofästet i Kalmar där landstingsplanen 2013-2015 och budgeten för nästa år fastslogs. Såväl landstingsrådet Linda Fleetwood, som ledamöterna Ragnar Olsson och Anders Svensson var aktiva och gjorde bra ifrån sig i debatten. Linda främst inom psykiatrin, vilket är ett av hennes ansvarsområden. Lindas inledningsanförande, som hon inledde med att tacka alla medarbetare för deras insats, kan man läsa på hennes blogg. Anders fokuserade på kulturen, medan Ragnar bland annat diskuterade privatisering i den stundtals riktigt ideologiskt färgade debatten. Självklart gick majoritetens budget igenom, med sina satsningar på psykiatri, dialysvård, sjukhusmat mm. Mycket om dessa satsningar och några inlägg från fullmäktige kan man läsa om på distriktets hemsida. Nu väntar en stunds andhämtning i landstingspolitiken innan arbetet med att ta fram riktlinjerna inför nästa års budget och plan startar tidigt nästa år.

Landstingsrådet Linda Fleetwood (V), håller sitt inledningsanförande

Landstingsrådet Linda Fleetwood (V), håller sitt inledningsanförande

Under budgetfullmäktige fick vi också beskedet från moderaten Göte Pettersson att moderaterna vill lägga ner två hälsocentraler i Oskarshamn. Vilka då? Det vill bland annat Lena Granathha besked om, vilket man kan läsa om på distriktets hemsida. Centerpartiet tog tydligt avstånd från detta, Gudrun Brunegård (KD), ville/kunde inte ge ett rakt svar, och folkpartiet sa inte ett ljud i frågan. Vad gäller om högern får makten i landstinget egentligen?

I övrigt så präglades budgetfullmäktige till stora delar av att SD lade fram sin, som de kallade den, ”mest genomarbetade budget någonsin”. Men även om de var aktiva i debatten så imponerade de föga. Den ”mest genomarbetade budgeten någonsin” slog nämligen främst in vidöppna dörrar och bestod av att man krävde sånt som redan pågår eller är på gång, allt från floursköljning till svenska-utbildning för läkare. Utöver detta så var budgeten underfinansierar och den sedvanliga främlingsfientligheten löpte givetvis som en röd tråd genom det hela.

Förberedelsearbetet inför budgetfullmäktige till trots så hann landstingsgruppen med att även ha en kombinerad planerings och avslutningsdag i slutet på månaden, fredagen 23e. Det blev en intensiv och lång dag med många bra och framåtsyftande diskussioner. Man kan konstatera att landstingsgruppen är ett bra och sammansvetsat gäng där det är högt i tak. Trots att diskussionerna drog iväg så hann vi med att lägga upp strategiska riktlinjer inför valet 2014 och att planera aktiviteter inför 2013. Kvällen avslutades sen med samkväm och proggfrossa på Stensökrogen.

Under november träffade landstingsmajoriteten de sista brukarföreningarna för i år. Under våren kommer vi sen att besöka en lång rad av landstingets verksamheter.

Avslutningsvis några rader från regionförbundet där Linda Fleetwood sitter ordförande i en kulturberedning med borgerlig majoritet. Trots detta var det en enig kulturberedning som valde att omfördela pengar utifrån de prioriterade målen om kultur till barn och unga, kultur i hela länet och kulturarvet. Det blev en satsning på hundra tusen till den danskonsulent som vi delar med Kronoberg och Blekinge och som nu har jobbat upp ett brett nätverk och stort engagemang som hon inte räcker till för. Nu är förhoppningen att de andra två länen också kan lägga lika mycket var och att det kanske blir en höjning från kulturrådet. På så vis skulle vi kunna anställa en till, vilket behövs om alla 25 kommunerna ska kunna få stöd.

Nu får ni hålla ut ända till januari innan nästa nyhetsbrev kommer ut, så jag passar på att önska God Jul och ett riktigt Gott Nytt År på landstingsgruppens vägnar.

Kaj Raving
Politisk sekreterare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
november 2012
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.