Vad vilja Socialdemokraterna med LOV:en?

Det finns vissa saker som återkommer varje år. Jultomten på julafton, Lucia den 13 december, Zlatan vinner guldbollen andra måndagen i november, att borgarna i Emmaboda kommun i slutet av november när vi i fullmäktige tar kommande års budget, vill utarma den gemensamma välfärden och genomföra sin utmanarrätt på kommunal verksamhet och införa LOV:en* i Emmaboda kommun och vi i vänsterpartiet vill behålla välfärden i offentlig regi. Det är på något sätt skönt att ha den vetskapen till vissa saker så att man har möjlighet att förhålla sig till det.  I motsats till allt detta står majoriteten i Emmaboda kommun bestående av miljöpartiet och framför allt Socialdemokraterna. 

 I deras ”bugdetmanifest” står ingenting om Lov:en, varken för eller emot. Men tidigare har Socialdemokraterna sagt nej till LOV:en men bakom kulisserna pågår just nu ett arbete där man som vi ser det marknadsför LOV:en på ett förvånatsvärd fräckt sätt utanför fullmäktiges vetskap.  Socialnämnden har projektanställd en kvinna som har åkt runt i kommunen och pratat om LOV med brukare och även med vår egen personal. Man har tidigare i år skickat ut enkätundersökningar till alla från 55 år och uppåt.  Syftet är att få kommunens invånares syn hur de vill ha det när de blir äldre i Emmaboda och hur de ställer sig till ett eventuellt införande av valfrihet inom äldreomsorgen i kommunen och då framför allt inom hemtjänsten. Det är naturligtvis bra att man tar reda på vad äldre vill men det ska inte ske på sådant sätt att man i positiva ordalag  talar sig varm för denna sk valfrihet när det inte finns ett sådant beslut fattat om införa denna lag.  Nästa steg man har gjort är att skicka ännu en enkätundersökning, denna gång till personalen i äldreomsorgen där man helt enkelt frågar om det finns intresse att starta ett företag inom äldreomsorgen om LOV:en införs. Ännu en gång utan någon som helst diskussion i fullmäktige och inget beslut om att vi ska genomföra denna undersökning. Lagen om valfriheten är ännu så länge frivillig för kommunerna, det flaggas dock från högerregeringen om att göra denna lag obligatorisk men det kommer inte att ske inte innan valet 2014.

Vad är då syftet med denna projektanställning som finansieras med statliga pengar. Är det så att socialdemokraterna med miljöpartiets stöd ska smyginföra denna uppluckring av välfärden som detta handlar om i kommunen? Är det så att Socialdemokraterna har svängt i det tysta och är numera för ett införande av LOV:en?  Vi Vänsterpartister  kommer i budgetsammanträdet på fullmäktige i morgon att ställa (S) mot väggen i denna fråga. Vi kommer att begära svar och se till att  (S) kommer att bekänna  färg om man är för LOV:en eller emot och vad i så fall syftet med denna projektanställning är.

Vi är välfärdskramare och anser att välfärden är till för alla och inte är till salu. En gemensam välfärd utan vinstintresse är det som ger den absolut bästa organisationen för att ge den omsorg som tillkommer alla oavsett plånbokens storlek. En välfärd styrd efter behovet och en välfärd som genomsyrar hela spektrat där samarbete mellan de olika instanserna är av allra bästa slag, allt för att de behövande ska få en toppkvalitativ omsorg. Därför säger vi som enda parti i fullmäktige  Nej till LOV:en för det gagnar bara ett fåtal medans de allra flesta är förlorare i ett sådan sk valfrihet. Valfrihet för alla och med stor brukarinflytande ska finnas inom den offentliga ramen och det är där som den riktiga valfriheten ska finnas.

*LOV: Lagen om valfrihet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
november 2012
M T O T F L S
« okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.