Inget avskaffande av 14-dagars regeln

Kommunfullmäktige valde som väntat att gå på bildningsnämndens och Kommunstyrelsens yttrande om vår motion om att avskaffa 14- dagars regeln för obekvämma arbetstider inom barnomsorgen. Bildningsnämnden beslutade 2012-05-24 att avslå vår motion med nedanstående motiveringar:

”1 Personalen som arbetar inom barnomsorgen har enligt gällande arbetstidsavtal rätt att få kännedom om en schemaändring minst 10 arbetsdagar i förväg. Då ordinarie personal används även på obekväma tider kan inte deras schema ändras med
kortare varsel. Den s.k. 14-dagarsregeln är alltså en konsekvens av detta avtal.

2 Föräldrar vars barn är inskrivna i barnomsorgen, har redan i dag möjlighet att med kort varsel lämna sina barn för omsorg även under obekväma arbetstider, förutsatt
att det är öppet enligt schema någonstans i kommunen och att utrymme finns för att ta emot ytterligare barn där.

3 Om barnomsorg alltid skulle vara tillgänglig för dem som arbetar med kort varsel
skulle det innebära att barnomsorgen i Emmaboda kommun skulle vara jouröppen dygnet om, året runt, för att eventuellt ta emot något barn som behöver omsorg. De allra flesta nätter och helger skulle det vara tomt på barn och verksamheten skulle vara orimligt dyr att bedriva”.

Detta är ett typiskt exempel på en fråga där motstridiga intressen står emot varandra. Barnomsorgen med sin planering av verksamhet och ensamstående föräldrar som är vikarie och måste ibland hoppa in i arbete med kort varsel.

Vi har naturligtvis full förståelse att barnsomsorgen planerar sin verksamhet så att det blir en kvalitativ omsorg. Med personal som inte har för stora barngrupper och att det blir en meningsfull tillvaro för barnen och inte på något sätt blir en förvaring.

Vi har också förståelse för de ensamstående föräldrarna som är vikarie och som med kort varsel blir inringda till jobb. Tackar vederbörande nej riskerar personen mista sin ersättning. De behöver ha tillgång och möjlighet till barnomsorg.

Det är inte lätt att lösa detta men om viljan finns till 100 procent så finns det möjlighet till det.

Tittar man på motivering punkt 2 så finns det redan möjlighet för föräldrar att lämna sina barn med kort varsel. Det är precis i rätt riktning när det gäller vår andemening med motionen därför är det beklagligt att KF inte gick hela vägen och avskaffade 14 dagars regeln.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
september 2012
M T O T F L S
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.