Är det inte dags att vi börjar tänka med hjärtat?

Jag läste om en pojke i 11-årsåldern med autism som hade förirratsig ut på järnvägsspåret i västra Småland. Det är förbjudet att vistas där. Resultatet blev att han fick småspringa barfota på det steniga spåret framför det bakomvarande tåget i tre kilometer. Ingen fick gå ut och hjälpa honom. Det är som sagt förbjudet att vistas på spåren.

Dagligen hör vi talas om lojala anställda som sliter häcken av sig på jobbet utan minsta uppskattning eller klapp på axeln av närmaste chef/arbetsgivare. Utmattningsdepressionerna breder ut sig och i dess spår kommer även fysisk ohälsa. Människor blir alltså sjuka av den egna ambitionen att göra ett bra jobb. Det kanske inte påverkar chefens lönenivå om han/hon får medarbetare att känna sig sedda och värderade?

Jämställdhet mellan män och kvinnor ses alltmer som en kvalitetsfråga. Det hävdas att jämställdhet gynnar verksamheters kvalitet och lönsamhet. Det kanske är sant. Vad som är ännu mer sant är dock att det faktum att män och kvinnor är lika mycket värda borde avspegla sig i hela samhället av moraliska skäl. Rättvisa mellan könen är helt enkelt det enda rätta. Allt annat är felaktigt, hur mycket pengar man än kan tjäna på det ena eller det andra. Är det någon av oss som på allvar känner att våra bebisar har olika värde för oss beroende på vilket kön de föds med? Varför accepterar vi det synsättet när de blir äldre?

Vi har helt enkelt byggt ett samhälle med värderingar som glömmer det mänskliga. Jag förstår att man inte ska uppehålla sig på järnvägsspåren. Jag förstår att chefer och ledare också är människor och inte kan klara ut allt, och jag förstår att det är svårt att lära gamla (han)hundar att sitta när det gäller jämställdhet. Vad jag dock vill förändra är synsättet att våra känslor för vad som är rätt och fel nedprioriteras till förmån för stelbenthet, konservatism och kyla. Vi måste tänka och känna med hjärtat också, inte bara med en kallt beräknande hjärna. Då kan vi på allvar se människan istället för bara bokstäver och siffror.

Hade vi gjort det hade pojken inte behövt springa tre kilometer jagad av ett tåg. Våra medarbetare hade inte behövt bränna ut sig i brist på uppskattning och kvinnor och män hade helt naturligt haft lika förutsättningar. Ett sådant samhälle är möjligt, men det förutsätter att vi använder både hjärta och hjärna och värderar både känsla och tanke. Är vi beredda att göra det?

Birgitta Axelsson Edström, Kalmar

4 kommentarer till Är det inte dags att vi börjar tänka med hjärtat?

 • Varför inte fatta dig kort och koncist: ”Låt känslor, istället för förnuft, styra våra beslut. Alla ska vara snälla mot alla”

  Nåväl, jag har, trots din brist på konkreta argument, några frågor till dig.

  1. Hur snabbt körde tåget som ”jagade pojken i 3 km”?
  2. Hur har du tagit del av motiven till att de personer som var i stånd med att ”rädda” pojken (som jagades av ett tåg som körde långsammare än en 11-åring småspringer), valde att inte göra så? Du hävdar nämligen att anledningen till att ingen hjälpte honom var att de som var i stånd till detta inte ville bryta mot regeln som säger att man inte får vistas på spåren. Hur vet du att detta var den primära anledningen?

  3. Varför har en arbetsgivare/chef en moralisk skyldighet att visa uppskattning åt sina anställda? De utför ett arbete och får en lön för detta, end of story. Uppskattning kan vara legitimt om man utför någonting utöver det man är betald att utföra. Om uppskattning ges åt alla, för allt, så förlorar den sitt värde precis om pengar förlorar sitt värde om staten ökar peningmängden tusenfalt genom att trycka nya sedlar. Man kan dessutom lika gärna hävda att de anställda ska visa uppskattning åt sin arbetsgivare, utan arbetsgivaren skulle de inte ha någon försörjning.

  4. Det är bra att du anser att män och kvinnor ska anses som lika mycket värda. Detta betyder att de ska behandlas likvärdigt, dvs. att all kvotering (som idag diskriminerar etniskt svenska män) ska avskaffas. Detta är, vad jag vet, inte riktigt vad vänsterpartiet brukar förespråka men jag välkomnar såklart en tillnyktring.

 • Uppskattning mellan människor är bevisad framgångsfaktor på alla områden. Ett gott ord på vägen och inte nedvärdering är det som lyfter människor. Då kan man också ägna sig åt konstruktiv kritik av både positiv och negativ art när det så krävs. Men att se snett på andra av olika anledningar är det som skapar frustration, elände och i slutändan även konflikter.

  Det är brist på jobb i vårt land och en arbetslöshet som är hög. Det drabbar båda könen och drabbar människor oavsett bakgrund. Det är vissa som inte förstår att även dem nyanlända behöver jobb för att komma in i samhället. För arbetar dem inte så är det fel i nationalisternas ögon för då lever dem på samhället, Får de jobb så är det också fel för enligt nationalismens inskränkthet tar de dem ”etniska” svenskarnas jobb. Det är inte det som är de främlingsfientligas egentliga problem. Deras problem är att vi överhuvudtaget tar in människor med annan ursprung i vårt land.

  Vi som är solidariska har en annan syn på detta. Med öppna hjärtan så välkomnar vi de som väljer att leva i Sverige. Vi ser dem som en välkommen resurs i vårt samhälle. Därför behöver dem arbete och en nystart för att forma sin nya framtid tillsammans med oss.

 • Nicke: Jag ställde upp mina frågor i punktform just för att du, samt andra vänsterpartister som avser svara, inte ska kunna undvika att ge konkreta svar. Trots detta så undviker du mina frågor och försöker istället få diskussionen att handla om invandring, trots att detta varken var en del av det ursprungliga inlägget eller mina kommentarer/frågor på detta. Det är dock ok, jag besegrar dig både i denna diskussion samt det ursprungliga ämnet. Jag noterar att du undviker frågan om kvotering. Detta betyder att du antingen håller du med mig eller du står svarslös.

  Ditt försök att besvara fråga 3 misslyckades. Jag frågade varför en chef/arbetsgivare har ett MORALISKT ansvar att visa uppskattning, dvs. varför de ska göra det även i de lägen då det inte ger några positiva ekonomiska effekter (vilket det ursprungliga inlägget anger ska ske). Du besvarar detta med att så ska ske därför att det ger positiva ekonomiska effekter. Man skulle kunna säga ”godag yxskaft”.

  Angående din monolog om jobb och invandring så är din logik uppenbart bristfällig. Du medger att vi har hög arbetslöshet i Sverige. Du anser att invandrare behöver arbete för att ”komma in i det Svenska samhället”. Trots detta, att det inte finns jobb samtidigt som invandrare behöver jobb, så anser du att vi ska släppa in invandrare. Hur får du detta att gå ihop?

  Ni som säger er värna om arbetarna. På vilket sätt tjänar de arbetare som nu bor i Sverige, och som i dagsläget har svårt att få jobb, på att det kommer hit ännu fler arbetare? Visst, ju fler ni blir ju lättare har ni att göra revolution (förutsatt att ni kan ena folk ifrån alla världens hörn) och visst, ju sämre arbetarna har det ju mer villiga blir de att ta vill vapen. Det är således inte alls negativt, ur detta perspektiv, med arbetslöshet och misär. Denna förklaring kan ni dock inte gå ut med officiellt. Jag är därför intresserad av er officiella förklaring, den ni ger svenska arbetare, på a) varför vi ska ha invandring samt b) på vilket sätt de svenska arbetarna tjänar på denna invandring.

  Nu vet jag att det är högst rasistiskt att ens ifrågasätta mångkulturen/invandringen. Du kan således med gott samvete strunta i att svara på min kommentar – fullt övertygad om att du vann debatten eftersom jag är rasist samtidigt som rasister alltid har fel. Jag ber dig dock att för en gång skull bortse ifrån detta och försöka bemöta i alla fall en liten del av det jag skrev (likt du gjorde i ovanstående inlägg). Du vet väl att ”rasister” är dumma och outbildade människor som endast söker en gemenskap. Borde det då inte bli en enkel match att besegra den dumma och outbildade ”rasist” du just nu är konfronterad av?

 • Nils: Du tolkar mina svar hur du vill och det är okej. Vi är inte överens beroende att vi har fundamentalt olika syn på samhället. Uppskattning behöver inte alltid leda till ekonomiska uppsving. Däremot blir det en bättre arbetsplats om man har en positiv syn på sina medarbetare, med lite uppskattningar då och då. Det i sin tur gör det lättare att få ekonomiska uppsving. Det säger sig självt. Medbestämmande och demokrati på arbetsplatsen är viktigt och underlättar en framgångsfaktor för alla.

  Det var du som började prata om att ”etniska” svenskar diskrimineras så det var det jag bemötte med att ge min syn på varför kvotering ibland är nödvändigt.

  Det är inte rasistisk att ifrågasätta mångkulturen eller invandringen. Däremot är det rasistisk att kränka andra människor på ett eller annan sätt. Det är därför vi modererar kommentarerna innan vi publicerar. Vi vill ha en öppen debatt men utan att man går över gränsen till det anständiga.

  Vissa kommentarer som du ger är inte ens värt att bemöta som ”på vilket sätt tjänar de arbetare som nu bor i Sverige, och som i dagsläget har svårt att få jobb, på att det kommer hit ännu fler arbetare? Visst, ju fler ni blir ju lättare har ni att göra revolution (förutsatt att ni kan ena folk ifrån alla världens hörn) och visst, ju sämre arbetarna har det ju mer villiga blir de att ta vill vapen.” Det är ganska låg debattnivå tycker jag.

  Invandring skapar inte arbetslöshet. Det kan vi förstå av det enkla faktum att det inte är befolkningens storlek som bestämmer andelen arbetslösa. En större befolkning innebär ju också en större efterfrågan på varor och tjänster och skapar alltså arbete. Arbetslösheten är beroende av bland annat konjunkturläget, penning- och finanspolitiken, internationell efterfrågan, strukturförändringar samt arbetsmarknadspolitiken. Det är fullt möjligt att bedriva en politik för full sysselsättning som ger alla, både invandrade och infödda, rätt till ett arbete med en lön man kan leva på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Emmaboda inte till salu
Emmaboda inte till salu
Facebook Likes
en välfärd att lita på
en välfärd att lita på
vänsterpartiet
vänsterpartiet
För en välfärd utan vinstintresse
För en välfärd utan vinstintresse
1 maj märke 2014
1 maj märke 2014
Demokratipriset 2014
Demokratipriset 2014
Välfärd för alla
Välfärd för alla
Kalendarium
juni 2012
M T O T F L S
« maj   jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
bli_medlem
bli_medlem

Ge oss tummen upp och bli vår vän på Facebook
Genom att gilla oss på Facebook får du alltid information om vad som händer och de aktuella frågor som vi driver.